CaptivatingRomania


În lumea lui Hades

În lumea lui Hades

Zone albe pe hartă, complet necunoscute, mai sunt sub apă și sub pământ. Omul a avut o strânsă legatură cu peștera încă din preistorie, dar acum știința numită speologie îl cheamă din nou în întunericul deplin.

Am fost întrebat deseori cum e în peșteră, ce e pe jos sau cum arată pereții. Mi-a fost destul de greu să descriu lumea subterană, nu seamănă cu nimic suprateran, însă frumusețea lumii subpământene este de vină pentru că te lasă fără cuvinte. Nu există plante, nu există animale (cu excepția liliecilor și a câtorva insecte), nu există lumină. Doar umezeală, argilă, apă, pereți de calcar și o temperatură constantă; la prima vedere nu pare un mediu prea prietenos.

Peştera Rece - M-ţii Bihor

Peştera Rece - M-ţii Bihor

Uneori ai de străbătut adevărate labirinturi de galerii strâmte, în care mergi cu burta prin apă și cu spatele lipit de tavan, alteori cobori puțuri adânci pe care curg șuvoaie de apă rece, parcurgi înot lacuri ale căror margini nu se văd sau te lași să aluneci prin găuri de șoarece unde trebuie să expiri tot aerul din plămâni ca să poți trece. Urmează galerii al căror tavan coboară atât de mult încât mai rămân cinci centimetri de aer deasupra nivelului apei, iar apoi săli imense, unde orice punct de reper lipsește pentru că lumina frontalei electrice nu ajunge până la pereți sau la tavan.

Peştera lui Doboş - M-ţii Pădurea Craiului

Peştera lui Doboş - M-ţii Pădurea Craiului

Avenul lui Miron - M-ţii Bihor

Avenul lui Miron - M-ţii Bihor

Minunile urmează să apară. Florile de piatră trăiesc cu adevărat în acea lume de piatră, draperiile de piatră, subțiri și transparente, protejează pereții acoperiți cu corali și ciorchini de calcit. Cristalele au condiții favorabile de creștere iar perlele de cavernă, formate în bazine mici cu apă pură, o pot împodobi pe zâna peșterii. Mii de stalactite translucide, subțiri cât un fir de spaghetti, coboară din tavan uneori doi-trei metri. Fire invizibile de gips se amestecă și creează o vată de zahăr fină și sclipitoare. Domuri gigantice de calcit, formate in sute de mii de ani, te fac sa te simti mic și umil. Coloane impunătoare te lasă să ghicești locul unde o stalactită și o stalagmită s-au întâlnit pentru prima dată, în urmă cu milenii. Ce loc miraculos pentru a-ți da întâlnire…

Peştera lui Doboş - M-ţii Bihor

Peştera lui Doboş - M-ţii Bihor

Peştera lui Doboş - M-ţii Bihor

Peştera lui Doboş - M-ţii Bihor

Peştera lui Doboş - M-ţii Pădurea Craiului

Peştera lui Doboş - M-ţii Pădurea Craiului

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google

Articol scris de Mihai Savu in 26 Noiembrie 2008. Foto copyright Mihai Savu.

Taguri: ,

Trackback / Permalink

2 comentarii

 1. Pavel 12 Decembrie 2008 / 06:25

  Foarte reusite fotografiile :)
  Stiu din experienta ca e dificil sa fotografiezi in persteri. Iti Trebuie sursa de lumina puternica… si daca se poate “calda”

 2. pop angela 12 Decembrie 2008 / 12:58

  mie imi plac foarte mult pesterile si consider ca turismul speologic este atat placere cat si relaxare prin aceste minunatii ale naturii care ofera frumuseti neinchipuite. in Romania sunt extrem de multe pesteri si e pacat sa nu mergi sa vizitezi macar una.

Scrie un comentariu

scrie un comentariu